— Att de äldre är mer negativa har stått klart sedan länge. Men tidigare trodde vi att det berodde på att de växt upp i ett samhälle med en annan syn på rovdjuren. Nu antyder våra resultat att det snarare har med åldern i sig att göra, säger Göran Ericsson, forskare vid Lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå.
Han presenterade sina rön på årets internationella vargsymposium i Vålådalen i veckan.
Resultaten bygger på forskningsprogrammets Fjällmistras attitydundersökningar om de stora rovdjuren de senaste åren. Totalt har 11 400 människor i Sverige intervjuats och materialet bearbetas fortfarande.
— Detta med åldern kom som en överraskning. Vi vet inte vad det beror på, men kanske rör det sig om något fundamentalt i det mänskliga psyket. Vi blir kanske mindre positiva med åren, säger Göran Ericsson.
Han påpekar att för de stora rovdjuren är det en dålig nyhet. För det innebär kanske att de negativa attityderna i många regioner är svårare att arbeta bort än vad de flesta föreställt sig.Forskarna har tidigare redovisat resultat från undersökningen som visar att det råder stora regionala skillnader när det gäller acceptansen av rovdjur i markerna, framför allt varg. I det stora hela är svenskarna positiva till stora rovdjur, men i vissa av de län och kommuner där rovdjuren finns är opinionen inte lika positiv.
Framför allt är det Dalarna som sticker ut. I länet som helhet anser så många som 32 procent att riksdagens mål på 200 vargar i Sverige borde sänkas, och i kommuner som Malung, Älvdalen och Orsa rör det sig om en majoritet.
— Jag tror att det beror på att Dalarna ligger i en region som knappt hade några stora rovdjur under 150 års tid. Den domineras av människor som växte upp med synen att stora rovdjur var något som fanns långt uppe i norr, säger Göran Ericsson.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar