torsdag 12 april 2007

Jakt på tjuvjägare - inte en dag för tidigt!

Äntligen har myndigheterna vaknat. Nu har de insett att tjuvjakten på varg är utbredd inom jägarkåren och ska ta i med hårdhandskarna. Redan har man med helikopter varit ute och försökt att ringa in misstänkta tjuvjägare.
I dag kom pressmeddelandet från länsstyrelserna i de tre varglänen Värmland, Örebro och Dalarna som alla naturvänner väntat på. Det ser ut som följer:

Två av tre vargar dör av illegal jakt - tre län tar upp kampen mot tjuvjägare

Två av tre vargar i Sverige som dör i Sverige dör genom illegal jakt eller förgiftning. Nu tar de tre vargrikaste länen –Örebro, Värmland och Dalarna –för första gången upp kampen mot tjuvjägare. I en stor, unik satsning mellan länen och mellan myndigheter gjordes förra veckan en stor spaningsinsats, med helikoptrar, sambandsfordon och polispatruller och utbildade naturbevakare

I helgen upptäcktes en död varg mellan Hällefors och Filipstad, nästan mitt på länsgränsen Örebro –Värmland. Polisen misstänkte att vargen skjutits, definitivt svar fås efter en pågående undersökning vid SVA – Sveriges veterinärmedicinska anstalt - i Uppsala.

Men redan innan den döda vargen upptäcktes gjordes alltså en stor satsning mot den misstänkta illegala vargjakten. Länsstyrelserna i Örebro, Värmland och Dalarna samarbetade med åklagar- och polismyndigheterna i respektive län. Även Naturvårdsverket fanns representerade. Räddningstjänsten i Värmland ställde upp med sambandsfordon. Varje länsstyrelse hade flera fordon med utbildade Naturbevakare som jobbade intimt ihop med polispatruller i varje län samt stöd av polishelikopter.

Insatsen varade i flera dygn. Några ingripanden gjordes inte, däremot blev resultatet mycket bra när det gäller att utveckla samarbetet och att hitta metoder för hur arbetet kan bedrivas gemensamt. Tanken är att detta ska kunna upprepas med jämna mellanrum och vid särskilda behov.

Myndigheterna får på detta sätt ett effektivt verktyg att mota illegal verksamhet som är ett stort problem för rovdjursförvaltningen. Enligt forskarna vid Grimsö dör upp emot två av tre vargar genom illegal jakt eller utläggande av gift. Eftersom den totala dödligheten är ca 30 % av vargstammen innebär det att så mycket som mellan 20-30 vargar dödas illegalt varje år.

Vargstammen är en mycket debatterad fråga där meningarna går isär mellan flera olika intressen, såsom jägare, skogsägare, naturvårdare, tamboskapsägare, friluftsliv och landsbygdsvänner. Det råder dock en stor politisk majoritet Sveriges riksdag och EU om att vargstammen måste fredas till en livskraftig nivå. Däremot har riksdagen beslutat att utvidga skyddsjakten mot rovdjur för att bättre kunna skydda tamboskap och husdjur.

Myndigheterna har hittills haft en försiktig linje mot vargmotståndare för att inte motsättningarna ska skapa för stor klyfta mellan intressena och för att få till stånd en allmän förståelse. Men när det nu tycks stå klart att den illegala jakten på allvar hotar vargstammen så har myndigheterna i de tre varglikaste länen valt att trappa upp insatserna mot olagligheter i skogen.

– Målet är ju att få en mer kontrollerad reglering genom tillåten jakt. Detta skulle möjliggöra en frisk vargstam där ”rätt” individer tas bort istället för att det slumpmässigt tas bort djur, vilket kan leda till oönskade beteenden hos vargar som t ex blir föräldralösa. Alla intressen skulle tjäna på detta, säger Kjell Johansson, rovdjurssamordnare vid Länsstyrelsen i Örebro län

5 kommentarer:

Anonym sa...

dom gör det rätta

Anonym sa...

tjuvjägarna gör alla en tjänst

Anonym sa...

man måste ju skjuta dom.. för ingen fattar att det håller på att spåra ur så dom inte har nån koll på hur många som finns.... men det fattar dom som är riktig jägare, dom vill inte släppa sin bästa jaktkompis å låta den bli vargmat! men snart får man börja behandla en hund som en bil: fixa en ny när den försvinner, å inte bli "vänn" med den om ingen inser hur det kommer bli när vargen får öka ännu mer!!!!!!!!!!! där undrar man lite hur "djurvännerna" tänker ???

Anonym sa...

rädda vargen skjut en same

UberKaj sa...

Gör om hela Norra Sverige till Naturreservat. 4600 Personer har idag monopol på 52% av Sveriges yta för rennäringen. Tjuvjakt ska dömas HÅRT. Den om Rödluvan och vargen var bara en saga.