lördag 21 april 2007

Vad är det för fel på jägare!?

Läs nedan klipp från Dalademokraten. Man kan verkligen undra vad det är för fel på jägare, och inte minst journalister. Varför blir jägaren så upprörd över att någon annan klarar "bedriften" att ta död på en älg, och varför använder journlister ord som i sitt sammanhang tar ställning!?

För det första: Varför skriver man över huvud taget om att en älg har hittats död, troligen riven av varg. Det ligger ju fullt av döda älgar i de områden i Dalarna och Gävleborgs län där det finns varg etablerad. Det är bara att gå ut i skogen och leta upp resterna så har man att skriva om hur länge som helst.

Och fördet andra: Varför är det ett makabert fynd att hitta en älg dom jagats av en varg. Vari ligger skillnaden mot om älgen ligger död och urtagen av en jägarejägare.
Vargfrågan är verkligen på väg att bli patetisk.

Låt oss slå fast en gång för alla: Varg äter älg. Älgen är älg just för att det en gång i tiden under evolutionen fanns vargar som jagade det hjortdjur som vi i dag kallar älg. Hade inte vargen funnits hade älgen sannolikt varit betydligt mindre, som ett rådjur kanske.

Klippet
LEKSAND En älg har hittades död vid Dammskog i går vid 11-tiden. Älgen var illa åtgången, både i huvud och mellan benen. Bertil Hedlund, jägare från Ullvi, gjorde det makabra fyndet.
– Det är en varg som varit framme. Jag är helt säker. Jag hittade både spår och spillning från vargen intill den dödade älgen.
Bertil Hedlund fick larm från en privatperson i går morse vid 9-tiden. Personen hade sett blod på Leveransvägen vid Dammskog. Personen trodde att det var frågan om ett skadskjutet eller påkört djur.
– Jag tog kontakt med polisen och fick order om eftersök. Vid 11-tiden hittade jag den döda älgen, säger Bertil Nygren.
– Det är ingen tvekan om att en varg bitit ihjäl djuret, säger Bertil Nygren.

4 kommentarer:

Anonym sa...

dom gör det rätta

Anonym sa...

vad är det för fel på djurvänner då? om vi vänder på saken.. ni fattar inte att d måste införas skyddsjakt för att reglera stammen!varför tror ni att dom försökte utrota just vargen längre tillbaka? och kolla bara i ryssland vilka problem dom har / har haft med varg, där släppte dom upp vargstammen så mycket att det spårade ur, lika som det håller på att göra i sverige! men det ska gå så långt tills dom kommer ner till 08.orna å tar nån fin liten chihuahua eller en människa! då kommer dom tycka att dom inte hör hemma där och skyddsjakt ska införas. men varför hör dom hemma i norrland då? å inte längre söderut? det är ju nästan bara kostymnissarna i städer å i söder som vill ha varg ändå, men där får dom inte finnas!

Anonym sa...

http://www.nollvision.org/page.php?al=Incidenter&pg=2

KOLLA ÄVEN DEN SIDAN, Speciellt "DJURVÄNNER"

Anonym sa...

varför tror ni *DJURVÄNNER* att man utrotade vargen ifrån dom svenska skogaran? i mitten utan 1800 talet? jo för det var exakt som i ryssland! där vargarna äter ungar som är ute och åker pulka på vinter dagarna! vill ni ha det så så är ni fan inte riktigt kloka!