lördag 24 februari 2007

Huvudlöst ja till vargdödande

Fem hundar i Voxna i Ovanåkers kommun har angripits av varg och nu tillstyrker länsstyrelsen i Gävleborg att en varg ska få skjutas under innevarande jaktsäsong. Det är Naturvårdsverket som fattar det avgörande beslutet.
I området finns en vargfamilj.
Hur länsstyrelsen kan tillstyrka jakt på varg nu tyder på en djup okunskap om hur vargen lever. Just nu är alfaparet inne i en intensiv parningsperiod. Valparna från i fjol har de lämnat vind för våg vilket också märks av att det dyker upp lite "oskygga" vargar här och där i närheten av Edsbyn och byarna runt omkring.

Eftersom ungvargarna lämnas vind för vår är det samtidigt en signal till dem att söka sig ut från reviret. Det innebär att det snart bara är de två alfadjuren kvar i området. Och då förstår ju var och en att det är just ett av dessa djur som löper störst risk att skjutas om det ges tillstånd till detta.

Länsstyrelsens okunskap, eller slappa eftergivenhet t gentemot jägarna, visar hur viktigt det är att Naturvårdsverket ska behålla det slutliga avgörandet i frågor om skyddsjakt. Skulle sådana beslut läggas regionalt skulle vi snart inte ha några vargar kvar.

Inga kommentarer: