måndag 19 februari 2007

LRF vill skjuta vargar i västra Värmland

Vad väljer du,
livet

eller döden?

Värmland LRF i Värmland vill skjuta två vargar i det så kallade Gräsmarksreviret vid Norgegränsen. Tillsammans med Svenska Kennelklubben och Svenska Jägareförbundet i länet ansöker man om skyddsjakt.
Gräsmarksreviret ligger i västra Värmland mot gränsen till Norge och omfattar ett lika stort område på vardera sidan gränsen. LRF uppskattar att varg angripit tamdjur i reviret vid åtminstone tio tillfällen under de senaste två åren.
-Det har varit väldigt mycket skador. Det är till och med så att en del upphör med djurhållningen just på grund av vargangreppen, säger Lotta Wiringe, rovdjursansvarig på LRF i Värmland till tidningen Land
- Det är inte bara de dödade djuren som är problemet. Ett ännu större problem är det merarbete vargarna skapar och den oro som djurägarna ständigt känner för att något skall inträffa, säger hon. Man vill få tillstånd att skjuta två vargar så snart det blir spårsnö. Om inte angreppen upphör efter det vill man skjuta ytterligare djur tills skadorna upphör.
Att LRF vill skjuta varg är inget nytt. Redan då det begav sig i Värmlandsskogarna höstvintern 1983 ville man skjuta varg. Då fanns två kända vargar i norra Värmland, de enda i hela Skandinavien.
Redan då ansökte LRF och Jägareförbundet i Värmland om jakt på varg med motiveringen att man inte kunde acceptera en så stark koncentration av varg i området runt Nyskoga.
LRF och Jägarförbundet var inte trovärdiga då, och är det inte heller nu.
Det hade varit smaskens det att hösten 1983 fått tillstånd att skjuta de två vargarna. Vad hade då hänt med de sex valpar som det senare visade sig att vargparet fött våren 1983 och fostrat i tysthet. De sex valparna är ursprunget till dagens vargpopulation i Skandinavien.
Låt vargen i Gräsmark leva och låt den leva i Gräsmark.


1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket trevlig blogg och sunt resonemang!