lördag 24 februari 2007

Ta tillbaka makten över det vilda


Se klippet till höger

- SvD 18 feb 07 -


Hur kan jägarna i landet tillåtas ha inflytande på om vargen ska räddas från inavel. Riksdagen har bestämt att vi ska ha minst 200 vargar i landet, jag utgår från att riksdagspolitikerna menar 200 livskraftiga vargar.

För att rädda vargarna från inavel måste det självklart bli tillåtet att fånga in ryska eller finska vargar och placera ut dem i Mellansverige där merparten av den svenska vargstammen finns. Och det ska inte ske i utbyte mot att jägarna ska få döda varg legalt.

Däremot kan t ex Grimsö plocka bort två "svenska" vargar, låt oss säga vartannat år, och ersätta dem med två individer från Finland. Och inte ens jägarna kan komma och prata om inplantering. Tar man bort två och ersätter med två blir det kvar två. Det kan t o m en jägare räkna ut.

Därmed skulle den svenska vargstammen tillåtas öka i sin egen takt men med den skillnaden att nya gener tillsätts.

Politiker måste visa lite ryggrad i den här frågan. Kan man höja avgiften till a-kassan med ca 200 procent för större delen av svenska folket borde det inte vara några problem att ta ett beslut som går emot delar av den svenska jägarkåren som totalt uppgår till ca 2 procent av befolkningen.

I vilken demokratisk sammanslutning, för Sverige är väl en demokrati, tillåts 2 procent att ha ett så stort inflytande som jägarna har i vargfrågan, ja, när det gäller jakt över huvud taget. Är det inte dags att v i, den icke jagande delen av befolkningen, tar över den frågan om vilka djur som ska finnas i våra skogar. Självklart för var och en är att alla djur har en plats där. Vi har inte mandat att sortera bort de som vi av någon anledning inte gillar.

1 kommentar:

Anonym sa...

om nu så mycket skit ska kastas på oss jägare vem har du tänkt ska skjuta varjen så att det kan planteras in nya, det finns en god anledning till att våra förfäder kämpade stenhårt för att få bort den!