söndag 18 februari 2007

Norska tankar om ulven (canis lupus)

Ener Borg wrote:
Selvfølgelig syns jeg vi skal ta vare på de ulvene vi har hos oss. Grunnen til det er at det vil bli mye hyggeligere for oss å leve her. Det gir en mye bedre livskvalitet!

Att miljön bliver mera trivsam för människan om det lever vargar i våraskogar är tyvärr et icke-argument.

Det finns många människor som, med just lika stark övertydning, tycker att vargen är en anakronism i naturen. Dessa människor upplever att attderas livskvalité försämras avsevärt om det finns varg i omgivningen. Givetvis måste då vargmotståndarnas uppfatningar väga precis lika mycketsom vargvännernas - detta är oundvikligt om man accepterar människansuppfattningar som ett avgörande argument. Denna fälla måste vi för varjepris undvika att gå i.

Därför måste argumenten för naturbevarande och bevarandebiologi alltidhämtas /utanför/ människan. Det är helt enkelt nödvändigt att accepteranaturens och ekosystemens eget värde /oberoende/ av människan och vadmänniskor tycker i ögonblicket.
Det er ingenting som tyder på at ulv i Russland er utryddingstruet.

Genotyping har visst at det er en god varitet i den Russiske bestanden som vi er beriket av (Flagstad). Men russerne jakter voldsomt og har en annen instilling til dyr en oss, og ulven kan bli truet der også etterhvert. Derfor er det som jeg skev tideligere viktig for oss å få til en adferdsendring hos mennesker.

Nej, vargen i Ryssland hotas knappast av utrotning - i dagsläget. Men iRyssland och i andra länder är djuren potentiellt hotade om politikengentemot rovdjur skulle förändras i mer restriktiv riktning. Viktigastav allt är emellertid att det har föga effekt i dom skandinaviskaekosystemen om det lever många tiotusentals vargar i öst, om det inteockså finns varg här.

At ulven er nødvendig i vårt økosystem er å ta i men for vår egen fremtids del kan man still spørsmål om det.

At den griper inn har vi sett et godt eksempel på i Yellowstone med kaskadeeffekten. Men naturen klarer seg uten ulv også, men det er vi mennesker som eventuelt ikke klarer oss uten. Nu råder ingen större tvekan om att predationstryck verkar gynnsamt påbytesdjuren. Frånvaro av sådant innebär försämring avvilddjursegenskaper, och man kan inte försvara detta med att evolutionenalltid vil anpassa djuren till varje miljö oavsett. Fallet är nämligenatt människan har ingripit i ekosystemen genom att utrota varg frånstora områden. Detta har varit medvetet, och resultaten har varit alltannat än gynnsama för ekosystemen i fråga. Gynnsama har däremotföljderna blivit efter att vargen återvänt till Yellowstone. Och alltså inte endast för människan.
Per Inge Østmoen, Norge

Inga kommentarer: