lördag 24 februari 2007

Tjuvjakten på varg utbredd

I en kommande rapport från Grimsö forskningsstation konstateras att två tredjedelar av de vargar som dör varje år tjuvskjuts.
- Det innebär att nästan 30 vargar sköts förra året, säger forskaren Olof Liberg till Värmlands Folkblad.
Omkring 30 procent av vargstammen dör varje år. Men det är bara lite över tio procent som dör en naturlig död. Resten tjuvskjuts.
Med utgångspunkt från att det fanns cirka 150 vargar i landet förra året skulle det här innebära att det då tjuvdödades 30.
Även gift används för att döda vargar. Det finns flera exempel på gift som hittats på olika platser.
Rapporten bygger på en sannolikhetskalkyl där man försökt finna stationära och sändarförsedda vargar som försvunnit. För att exempelvis utesluta sändarfel eftersöks sedan varje varg enligt en rad olika kriterier. Snöspårning är det viktigast och hittas inga spår då bedöms sannolikheten stor att vargarna skjutits.Olof Liberg tror att den bedömning de gjort ligger mer i underkant än i överkant. Kropparna efter dödade vargar är så gott som omöjliga att hitta och för polisen är illegal jakt mycket svåra brott att reda ut.
Eftersom tillväxten på vargstammen är cirka 40 procent ökar ändå vargstammen något för varje år som går.Grimsö forskningsstation har gjort sammanställningar över illegalt dödade vargar ända sedan 1999.

Inga kommentarer: