torsdag 22 mars 2007

Fritt fram skjuta varg och andra rovdjur

I dag torsdag 22 mars beslutar regeringen att tillåta fri jakt på de stora rovdjuren.
Beslutet att tillåta skyddsjakt på rovdjur även utanför hägn innebär i praktiken att det blir fritt fram att arrangera lagliga jakt på t ex varg.
Det är bara att ta med hunden ut i vargreviret och vänta på att vargen ska dyka upp och sedan påstå att vargen var på väg att angripa hunden.
Ingen åklagare skulle ta ett sådan överlagt mord till åtal för jaktbrott. Bevisbördan ligger nämligen på åklagaren och hur ska han på barmark kunna leda i bevis om vad som verkligen hände.

Det som gör beslutet än mer upprörande är att det införs samtidigt som vargen får sina valpar. Risken är alltså stor att det blir "laglig" jakt på på alfahannen, och utan sin hanne får vargtiken svårt att klara både sig själv och sina valpar.

Vid presskonferensen i dag i Karlstad med jordbruksministern fanns ledningen för Jägareförbundet på plats. Detta visar tydligt hur vilken roll förbundet spelar i denna smutsiga hantering av våra rovdjur. När fick en intresseförening delta i en presskonferens med regeringen senast.
Jägareförbundet tar alldeles för stor plats i det svenska samhället i förhållande till de två procent av landets invånare som de organiserar.

Den utvidgade rätten medför att paragraf 28 i jaktlagen ändras. Rovdjuren som berörs är de fyra stora: varg, björn, järv och lodjur. Regeln ska gälla från den 1 maj och under en prövotid på två år.

Dessutom ska Naturvårdsverket kontinuerligt utvärdera hur systemet fungerar. Skulle det visa sig att det missbrukas och rovdjursstammarna börjar minska kan rätten tas bort.

- Vi har begränsade bestånd av de stora rovdjuren. Det måste vi ta hänsyn till, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Erlandsson meddelade redan i oktober att han hade för avsikt att ändra paragraf 28 och uppfyllde därmed de löften som den borgerliga alliansen gav i valrörelsen. I praktiken betyder lagändringen att tamdjursägare kan skjuta exempelvis en varg som är på väg att angripa ett tamdjur - även om tamdjuret befinner sig långt ute i skogen. Hittills har man bara haft rätt att skjuta rovdjur som är på inhägnat område.

Många befarar helt riktigt att den utvidgade rätt som nu kommer till stånd ska medföra missbruk och göra det omöjligt för polisen att utreda misstankar om tjuvjakt.

I Sverige finns, påstås det, 150 vargar, drygt 2 000 björnar, cirka 400 järvar och 1 500 lodjur.

Nya lydelsen i §28 jatkförordningen
Artikel SvD
Regeringen gör vargen fredlös - SNF

4 kommentarer:

Anonym sa...

Låt vargarna leva, de har lika stor rätt att leva som vi.

Jag är en kompis till dig.

Anonym sa...

Många befarar..jag kanske är naiv, men inget påstår att det kommer att ske.
Jag ser snarare en lättnad hos jägare som nu får rätt att försvara sin hund OM den blir utsatt för ett rovdjursangrepp. Vidare har du säkert hört talas om fäbodbruk, så även dessa djur kan man nu försvara utan att vänta på upprepade attacker.
Misstänksamma små människor (ja, det finns även jägare som är såna) som du gör att det inte går att ta er på allvar i debatten...

Varg v.s Jägare sa...

Jag har mött tillräckligt många jägare och hört deras argument i vargdebatten för att inte behöva vara misstänksam. Det handlar om rabiat inställning till rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. Självklart kommer inte alla jägare att skjuta det första de gör, det det handlar om är att den nya lagen ger utrymme att tjuvjaga varg utan tjuvjaga i lagens mening.
Det är dessa jägare som nu tar chansen i större utsträckning.

Roger Engstrand sa...

Otur för redaktören och tidigare insändare: Tamdjursägare har skött denna nya möjlighet alldeles förträffligt - precis som man kunde förutsäga om man har kunskaper i ämnet vilket tydligen saknas bland vargkramare även i detta ärende.