lördag 3 mars 2007

Ännu en varg förvaltningsmärkt


Länsstyrelsen i Norrbotten har den gångna veckan, v8, förvaltningsmärkt en varg som uppehåller sig i östra Norrbotten. Märkningen har genomförts i samverkan med personal från Viltskadecentrum samt berörd sameby.

Vargen är en hanne och dess spår upptäcktes under förra veckan av länsstyrelsens naturbevakare vid rovdjursinventering i området. I anslutning till detta kunde också prover på vargens spillning tas tillvara.

- Länsstyrelsen beslutade under onsdagen att märka vargen. Märkningen syftar till att underlätta kommande spårning och skadeförebyggande åtgärder, säger Karina Lövgren, chef för länsstyrelsens fältenheten.

Länsstyrelsens personal, som under slutet av veckan spårat vargen, har kunnat dokumentera enstaka kadaver av renar som dödats av vargen.

- Oavsett om skadebilden är stor eller liten är en förvaltningsmärkning nödvändig för att skapa möjligheter att följa vargen med den noggrannhet som krävs med nuvarande regelverk. En traditionell spårning är resurskrävande och erfaren­heterna från bland annat arbetet med den s k Tuorponvargen visar att en sändare underlättar arbetet.

- Genom att samebyarna kontinuerligt får information om var vargen befinner sig ger det byarna bättre möjligheter att vidta skade­före­byggande åtgärder, fortsätter Karina Lövgren.

Prover för DNA-analys har tagits vid märkningstillfället. Analysen kan dock dröja minst en vecka.

- Det är för tidigt att ha en uppfattning om vargens ursprung innan vi får ett resultat av DNA-analysen. Vi vet med säkerhet att vi haft tre olika vargindivider inom länet sedan november: den så kallade Pessinkivargen, Tuorponvargen samt en tredje varg i östra Norrbotten. Om detta är samma som Pessinkivargen eller den varg som funnits i östra länsdelen går just nu inte att avgöra, säger Jan Olov Westerberg, chef för miljöavdelningen inom länsstyrelsen.

Inga kommentarer: