torsdag 22 mars 2007

Svenska Jägareförbundet: Äntligen!

Rubriken finns på ett pressmeddelande från Jägareförbundet som lagts in på webbsajten Privata Affärer.se utan att texten redigerats eller på annat sätt ifrågasatts. Helt okritiskt får Jägareförbundet komma till tals med sina lögner.
Skrivningen visar också det vi redan starkt misstänkt att regeringen har låtit sig påverkats av en liten minoritet av svenska folket, 200 000 högljudda jägare. De tillåts nu helt fritt döda främst vargar.
Regeringen borde haft kurrage att istället ifrågasätta Jägarnas rätt att jaga på ett sådant sätt som de anser vara det rätta, t ex med löshund.
Ett bättre beslut hade varit att införa förbud mot löshundsjakt i kända vargrevir, eller att göra klart för jägarna att där jagar de på egen risk.
VV

Här kommer Jägareförbundets pressmeddelande
Regeringens kloka beslut om tydligare regler vid rovdjursangrepp var efterlängtat!
Svenska Jägareförbundet har under lång tid krävt en förändring av § 28 när landets rovdjursstammar växer och antalet vargangrepp ökar. Regeringen tog idag beslutet om en ändring av § 28 i Jaktförordningensom innebär att man får döda ett angripande djur vid ett första angreppefter att först försökt med skrämselåtgärder.
- Äntligen får landets hund- och tamdjursägare skydda sina djur motrovdjursangrepp även utanför hägn. För landets jägare är detta ett efterlängtat beslut för att möta de växande problemen med vargattacker på jakthundar, säger Gunnar Glöersen, rovdjursexpert på Svenska Jägareförbundet.
Under senare år har, förutom Jägareförbundet, även Naturvårdsverket ochWWF påtalat svårigheterna att tolka lagtexten och velat införa enklare och tydligare regler.
Jägareförbundet har länge drivit frågan om att underlätta för hund- och tamdjursägare att skydda sina djur när rovdjur angriper.
För inställningen till landets rovdjurspolitik är det av mycket stor betydelse att kunna försvara sina hundar och tamdjur vid ett rovdjursangrepp.
Nuvarande krav på att tamdjur först ska ha skadats eller dödats innan man får ingripa har närmast skapat en känsla av vanmakt. Enligt forskare på Viltskadecenter kommer inte den nya lagändringen att äventyra vargstammens tillväxt eller bevarandestatus. Viltskadecenter tror att maximalt 2-4 vargar kommer att skjutas årligen trots att de räknar med 20-40 vargangrepp årligen. De tror inte att det föreligger risk för ett överutnyttjande utan de bedömer att förtroende kan visas jägarkåren.
Under senare år har rovdjursstammarna ökat kraftigt så att vi idag har närmare 200 vargar, cirka 1400 lodjur och 2500 björnar. Med riksdagens mål på 200 vargar (jämfört med Jägareförbundets 150) är det nu dags attvi börjar förvalta vargstammen. I vargtäta områden är det hög tid att börja jaga varg anser Jägareförbundet. Skyddsjakt har tillåtits i år på lo (75 st) och på björn (ca 140).
Sveriges nya regering har tagit ett första bra beslut som ger de människor som lever i rovdjursområden den självklara rätten att försvarasina hundar och tamdjur.

För mer information, kontakta:
Rovdjursexpert Gunnar Glöersen, 070-3300 658, 0553-108 31
Riksjaktvårdskonsulent Hans von Essen, 0155-24 62 06, 070-330 06 40
Informationschef Christina Nilson-Dag, 0155-24 62 08, 070-738 83 06Svenska

Jägareförbundet är en folkrörelse med 200 000 medlemmar somarbetar med att leda jakt- och viltvårdsfrågor i Sverige sedan 1830. Centrala kansliet finns på Öster Malma mellan Stockholm Nyköping och lokala kontor finns i hela landet. Ett brett samarbete finns mednaturorganisationer, myndigheter, kommuner och branschföreträdare och internationella systerorganisationer.

Inga kommentarer: