fredag 9 mars 2007

Veckans kommentar











Vargspår


Nedan insändare är publicerad i Ljusnan.se. Kommentaren är en av de tydligare denna vecka.

Här kommer insändaren
I Gävleborg finns i dag minst sju vargrevir och stammen är i stark utveckling, vilket innebär att cirka en tredjedel av länet berörs.

Samma område hyser en mycket tät björnstam med stark tillväxt.

  • Konsekvenserna
  • Allt fler i glesbygden kommer att känna samma maktlöshet som boende i Voxnabruk, som formulerar sin situation så här: "Vi är landsbygdsbor, föräldrar, småbarnsföräldrar i Voxnabruk med omnejd, och vill så förbli. Vi har oskygga vargar och björnar runt våra bostäder regelbundet. Barnen vågar inte gå och cykla till skolan längre, utan måste skjutsas varje dag. Vi vuxna försöker göra oss hörda och vädjar om hjälp".
  • Jägarna får betala ett högt pris då det samlade rovdjurstrycket, i kombination med en svag älgstam, omöjliggör en meningsfull älgjakt.
  • Inom några kommer 4 000–5 000 jägare i Gävleborg mista sin möjlighet till en meningsfull älgjakt.
  • En utebliven älgjakt kommer att påverka priset på skogsfastigheterna och därigenom dra undan ännu en möjlighet för svenskar att bo kvar i glesbygden.
  • Få jägare kommer att vilja släppa sina hundar och därigenom riskera att de blir vargmat. Kommer någon att vilja skaffa en jakthundvalp? Vad händer med björnjakten där samma hundar behövs?
  • Dagligen kan man läsa i tidningarna om incidenter med varg. Exempelvis där tamboskap dödats eller sargats, barn som blivit skrämda, hästar med ryttare som blir skrämda. Hur länge tänker man låta detta fortgå? Behövs en allvarlig olycka innan man vaknar?Hur mycket får den svenska rovdjursstammen kosta? I dag betalas stora summor ut av samhället som ersättning av dödade eller sargande husdjur. Länsstyrelsen i Gävleborg betalade under år 2006 ut 153 000 kronor i ersättningar och 1 983 000 till förebyggande åtgärder. Inom Gävleborg arbetar tre anställda på länsstyrelsen med rovdjur och rovdjursersättningar. Till detta kommer kostnader för ett antal avlönade rovdjursspårare. Jägareförbundet har ställt sig bakom en vargföryngring per år i länet, länsstyrelsen har i sin rovviltpolicy talat om två.

I dag har vi sju vargrevir. Om utvecklingen får fortgå kommer vi inom några år ha tio föryngringar i länet. Riksdagen beslutade om målet 20 föryngringar i Sverige! Regeringen måste snarast ompröva den nuvarande rovdjurspolitiken som gått i kvav.

Få riksdagsmän kunde, när denna politik med så kallade miniminivåer fastställdes, ana att 80 procent av det samlade rovdjurstrycket skulle hamna inom några få län, varav Gävleborg är ett. Det är dags att tillåta jakt även efter varg. Vargarna utgör på intet sätt någon utrotningshotad art utan finns spridda runt norra halvklotet.

En förnuftig rovdjurspolitik, där man tillåter en begränsad jakt på varg, björn och lo, möjliggör en levande landsbygd även i framtiden. Det räcker dock inte! Markägarna måste också ta sitt ansvar och tillåta en tätare älgstam.Det måste finnas utrymme för både rovdjur och glesbygdsbor.
Bertil Bäckström
Jägareförbundet Mitt


Kommentaren...
Tragiskt uttalande
P

Inga kommentarer: