måndag 26 mars 2007

Jordbruksministern polisanmäld

Enligt vad VV erfar har ett antal oroliga medborgare på polisstationen i Skövde gemensamt lämnat in en anmälan mot jordbruksministern Eskil Erlandsson och miljöministern Andreas Carlgren.
De två anmäls för brott mot rättssäkerhet och miljöbrott, med anledning av förra veckans besked att § 28 i jaktförordningen ändras från 1 maj så att det blir tillåtet att döda bland annat varg om vargen anfallet t ex en hund. Kravet att vargen ska befinna sig inne i ett hägn har tagits bort.
Kritikerna menar att det nu blir näst intill omöjligt att åtala någon som dödar en varg. Det är bara att hävda att vargen var på väg att anfalla hund eller annat tamdjur som finns tillgängligt.
En lag som är skräddarsydd för att jägarna ska kunna bedriva sin favorithobby, jakt med löshund.
Flera åklagare i landet har redan ställt sig kritiska mot beslutet och menar att det inte längre kommer att finnas någon teknisk bevisning när man skjuter ett rovdjur, i och med att det räcker med "omedelbart förestående angrepp" för att slippa lagliga konsekvenser.
Miljöåklagare i Östersund har redan meddelat att ett antal fall av utredningar och till och med väckta åtal om tjuvjakt kommer att läggas ner tack vare det nya beslutet.
Ur miljösynpunkten bryter den nya regeringen mot svenska lagar (enligt Rovdjurspropositionen skulle rovdjurspolitiken utredas först när de fyra stora rovdjuren uppnår sina respektive etappmålen, vilket inte har skett), internationella förpliktelser (bl a Bern Konvention) och EU:s Habitat Direktivet.
Anmälarna menar att ministrarnas bristfälliga kompetens kommer att orsaka stor skadabåde miljö- och rättsäkerhetsmässigt.
VV

1 kommentar:

Anonym sa...

Varför? skott mot varg för försvarande av ens hund är ju vad vi jägare har väntat på i många år.
jag skulle hur som helst INTE gå med på att se min hund bli sönderriven av en varg utan att få ingripa.
Skulle ni vilja det?